Sväté omše bez veriacich je veľký zásah

thumbnail

Mons. Stanislav ZVOLENSKÝ: Cirkev čelila ťažkému, bolestnému  rozhodnutiu. Celosvetová pandémia nového koronavírusu donútila väčšinu štátov sveta prijať nevyhnutné bezpečnostné opatrenia. Ich jediným cieľom je zabrániť ďalšiemu nekontrolovateľnému  šíreniu tohto nebezpečného ochorenia. Preto sa vláda SR rozhodla dočasne zakázať aj verejné slávenie bohoslužieb. Viac o tomto probléme povedal predseda Konferencie biskupov Slovenska a bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav ZVOLENSKÝ.

  • Ako Konferencia biskupov Slovenska prijala toto určite neľahké rozhodnutie?

Tak ako bolo napísané vo vyhlásení, prijali sme to skutočne s bolesťou, pretože nesláviť sväté omše s veriacimi je veľký zásah do života Cirkvi. Niečo podobné, v takej rozsiahlej miere ako teraz, sa ešte nikdy nestalo. Čelili sme ťažkému rozhodnutiu – o to viac, že z okolitých krajín bolo Slovensko prvé, ktoré takéto vážne opatrenia zaviedlo. Bolo však zrejmé, že tu ide o ochranu zdravia ľudí, najmä seniorov a chorých, ktorých do chrámov prichádza množstvo. Keďže sme vnímali aj situáciu v Taliansku, kde už systém zdravotnej starostlivosti začínal kolabovať, a Svätý Otec aj talianski biskupi ešte pred nami podobnú žiadosť občianskych autorít prijali, urobili sme napokon aj my ten krok. Samozrejme, konzultovali sme tiež s odborníkmi z oblasti medicíny: mnohí následne ocenili, že slovenská Cirkev toto neľahké rozhodnutie prijala.

  • Napriek aktuálnym obmedzeniam sa môžu slovenskí veriaci bez problémov zúčastňovať na slávení bohoslužieb prostredníctvom komunikačných technológií...

Máme veľké šťastie, že sú tieto technológie k dispozícii, je to veľká pomoc. Predovšetkým TV Lux a Rádio Lumen nám teraz preukazujú vzácnu službu. Samozrejme, sláviť v kostole a sláviť cez televíznu obrazovku či rozhlas nie je to isté. V čase krízy to však umožňuje spoločne sa modliť a navzájom sa povzbudzovať. Mnohí kňazi sú tiež zdatní v streamovaní súkromných svätých omší z kostolov, ako aj adorácií, krížových ciest, modlitieb ruženca atď. Lebo jedna vec je povedať ľuďom, zostaňte doma, je to lepšie pre vaše zdravie, druhá vec im pomôcť, aby to vydržali. Mnohí, najmä starší, v návšteve kostola nachádzali nielen duchovnú posilu, ale aj sociálny rozmer, stretnutie s priateľmi atď. Zostať zatvorení doma, nikto nevie dokedy, to je pre nich nesmierne ťažké. Aj v tomto sú technológie dobrou pomocou. Keď je kňaz napríklad len ochotný dvíhať každý telefonát, prípadne starým a chorým ľuďom sám zatelefonovať, veľa to pre nich znamená.

  • Sedembolestná Panna Mária ako patrónka Slovenska už niekoľkokrát pomohla toľko skúšanému slovenskému národu. Považujete preto za správne, aby sme za súčasnej situácie venovali nebeskej Matke naše modlitby?

Samozrejme. Už v prvom ohlásení prijatých opatrení sme veriacich prosili, aby sa s nami spojili v modlitbe k Panne Márii. A túto modlitbu aj veľmi odporúčame, každodenne, aby nám Božia Matka vyprosila milosť zastavenia epidémie: „Sedembolestná Panna Mária, Patrónka Slovenska, prosíme ťa o tvoju pomoc a ochranu. Vypros uzdravenie chorým, ochraňuj zdravotníkov, ktorí sa o nich starajú, a odvráť šírenie choroby. Oroduj za nás, ktorí sa k tebe s dôverou utiekame!“ 

  • Aké je vaše povzbudenie slovenskému národu v týchto ťažkých časoch?

Je tu čas skúšky. Čas, ktorý ukáže, čo je v nás a akí sme. Ale nebojme sa! Hoci sme slabí a krehkí, nie sme sami ani opustení! Pán je pri nás. Prijatie našej slabosti a uvedomenie si našej krehkosti nám môže byť aj na úžitok. Môžeme sa zastaviť a uvažovať, čo je v živote naozaj dôležité. A zanechať tie veci, ktoré nás opantali, no v skutočnosti potrebné nie sú. Máme príležitosť sa obrátiť. Zanechať zlé skutky a vykonať mnoho dobra. Toho telesného, keď pomôžeme ľuďom, ktorí sú slabší a viac ohrození, ale aj duchovného, keď sa vrátime k modlitbe, k meditácii, k čítaniu Svätého Písma, keď celkom inak než doteraz prežijeme pôst. Neraz až vtedy, keď nám čosi chýba, uvedomíme si, aké je to vzácne. Teraz to platí o sviatostiach a sväteninách, ktorých prijímanie je fyzicky obmedzené, ale aj o našich vzájomných vzťahoch a kontaktoch. Pozrime sa na ne novým pohľadom. Odhodlajme sa pre lepší život! Práve v tejto ťažkej situácii sa môže prejaviť, ale aj rozvíjať naša viera. Veď sa nebojíme o seba: veríme v život večný! Nemáme strach zo smrti, lebo naša nádej je vo vzkriesenom Kristovi, ktorý aj nás oživí. O to skôr však buďme zodpovedným príkladom, posilou a povzbudením pre ostatných. V zrelej viere chráňme životy a zdravie, pomáhajme tam, kde iní nevládzu, nechcú alebo sa boja, a učme sa lepšie modliť. Nie zvyšovaním počtu slov, ale väčším disponovaním sa pre Boha. Láska k nemu a láska k blížnemu, spojená s jednoduchou pokorou a dôverou, vlieva vždy novú nádej a veľkú silu! Želám všetkým, aby sa posilnili vo viere, ktorá toľkokrát pomohla našim predkom, a aby sa s dôverou obracali na Patrónku nášho národa. S pomocou Božou a s pomocou Panny Márie túto skúšku prekonáme!

Zhováral sa Matej MINDÁR – Foto: archív



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.