TRI OTÁZKY PRE: doc. Kristínu KRÁLIKOVÚ, prorektorku Akadémie Policajného zboru

thumbnail

Kvalita je minca s možno viac než iba dvoma stranami

Kvalitu na Slovensku skloňujeme takmer vo všetkých pádoch. Je súčasťou každodenného života aj na vysokých školách?

- Som prorektorka pre kvalitu a rozvoj vysokej školy, tiež členka Vedeckej rady Matice slovenskej. Kvalita je minca, ktorá má možno viac než iba dve strany. Ako všetko, aj kvalita má svoje korene i korenie. Korene kvality vysokej školy sa ťažiskovo odvíjajú od kvality vstupov, teda od akosti študentov prichádzajúcich na akademickú pôdu. Korením kvality vysokoškolského štúdia je pridaná hodnota, ktorej nositeľmi sú zas vysokoškolskí učitelia.

Môžeme v slovenských spoločenských podmienkach tento cieľ reálne dosiahnuť?

- Cieľ možno dosiahnuť vždy len vtedy, ak je reálny. Problémom je rozpor medzi masovosťou a výberovosťou akademického vzdelávania. Cieľom nijakej vysokej školy nesmie byť produkcia titulovaných analfabetov za každú cenu. Chce to tiež obsadzovať učiteľské miesta osobami, ktoré na to naozaj majú a ktoré chcú. To sa bezprostredne týka aj výberu akademických funkcionárov vysokých škôl... Akademický titul či funkcia „len na ozdobu“ je nádorom na tele vzdelania!

Na vlastnej koži sme zistili a dlho vieme, že búrka čistí, a neraz aj ozdravuje vzduch. Prešla či iba prechádza búrka ponad slovenské vysoké školstvo?

- Výroba množstva nekvalitných, no napriek tomu v obsahu časopiseckej a zborníkovej odbornej literatúry zverejňovaných pseudovedeckých produktov potvrdzuje, že impotencia kvality vzdelania, nie iba vzdelávania, je trvalým každodenným slovenským problémom. Cesta vedúca von z tohto intelektuálneho marazmu spoločnosti však závisí od poctivosti, ochoty a zodpovednosti všetkých, ktorí dnes „rozdávajú a miešajú karty“. Búrky sa vždy objavujú v určitom „horúcom“ období, a nie vždy napáchajú iba škody...

 Zhováral sa Viliam KOMORA - Foto: (a.a.)



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.