Užitočné výmeny

thumbnail

Opäť sa vraciam k staršiemu podnetu, ktorý by mohol byť na prospech viacerým matičným organizáciám najmä v čase, keď neoplývame peniazmi. Pri prehliadaní archívu nazrel som do informačného časopisu Zvesti Miestneho odboru MS v Martine  č. 1/1990. Popri inom bol tam aj oznam, aby MO MS zasielali na výmenu svoje informačné materiály, prípadne časopis, veď výmena materiálov poslúži všetkým!

Spomenul som si na túto výzvu i na niekdajšieho tajomníka MO MS v Martine  pána Chrena, ktorý túto výzvu pred desaťročím koncipoval. Spomenul som si na ňu aj vtedy, keď som obnovoval MO MS v Plevníku-Drienovom s predsavzatím, že oživotvorený miestny odbor bude od roku 2003 vydávať vlastný informačný bulletin. Nazval som ho Manínka – podľa Veľkého a Malého Manína. Nezaškodilo by vedieť, ktoré miestne odbory vydávajú takúto vlastnú informatívnu tlač. Možno to eviduje Členské ústredie alebo priamo Archív MS. A čo ak o nich v ústredí nikto nevie? To by bolo informatívne ochudobňovanie sa. Ide predsa o vydavateľskú a publikačnú činnosť miestnych odborov MS, ktoré z lokálneho či regionálneho hľadiska v niektorých smeroch dopĺňajú ústrednú tlač – Slovenské národné noviny. Keďže v SNN nebola doteraz o týchto aktivitách zmienka (ak som ju neprehliadol), malo by sa o nich viac informovať v záujme bližšej spolupráce a tým aj vzájomného informovania sa. Predsa len reálne číslo bulletinu alebo ročník sú viac ako len (neraz strohá) informácia o vydávaní bulletinu. Pozná sa jeho obsah, zameranie, život priamo v konkrétnom miestnom matičnom odbore . Týmto nechcem Matici priťažovať na práci a zvyšovať náklady, len poznamenať a pripomenúť, že v Matici slovenskej je aj táto činnosť.

                                                                                     Otto GÁŤA



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.