Zaujímavé podnety aj pre iných

thumbnail

Dúbravskí matičiari k Roku Ľudovíta  Štúra. Miestny odbor Matice slovenskej v Dúbravke pripravil slávnostný vstup do roku 2015. Tamojší matičiari si najprv uctili vznik Slovenskej republiky pásmom ľudových piesní, ktoré s matičným folklórnym súborom spievali všetci prítomní. Potom pietne zaspomínali aj na nedávno zosnulého spisovateľa a vlastenca Drahoslava Machalu. Ako konštatovali,  jeho nadšenie a verva pre národnú postať budú chýbať na besedách a stretnutiach s mládežou v školách tejto mestskej časti.

Rok 2015 je Rokom Ľudovíta Štúra, preto matičiari v Dúbravke venujú starostlivú prípravu podujatiam k tomuto jubileu. Slávnostný vstup k oslavám sa uskutoční už v marci kultúrnym programom z tvorby štúrovcov a filmovým predstavením o A. Ostrolúckej. Popri starších žiakoch, ktorí pripravujú toto vystúpenie , matičiarov zaiste milo prekvapia aj niekdajší členovia  súboru Matičiarik, ktorí o Štúrovi majú vlastný projekt. V apríli sa zberajú peším pochodom cez Devínsku Kobylu na Devín, kde položia kvety k  tabuli pamätnej vychádzky štúrovcov, počas ktorej prijali slovanské mená.

MO MS pripravil pre školy k dvojstému výročiu odporúčanie na realizáciu podujatí

v školách a verí, že tak školy v obvode, ako aj všetky školy v republike sa k nim pridajú, aby si upevnili poznatky o generácii štúrovcov. V učebniciach VII. sa táto téma podávala ako súvislý celok. Dnes je obdobie romantizmu rozhodené  v základných školách po všetkých ročníkoch, a tak ho deti nevedia zaradiť do storočia, nepoznajú historické a spoločenské súvislosti tej doby. Preto matičiari v Dúbravke odporúčajú, aby vyučujúci informovali školákov o podujatiach, ktoré budú v rozhlase a televízii o Štúrovi a štúrovcoch, v škole pripraviť podobné relácie a tematické nástenné panely. Uskutočniť exkurzie do miesta rodiska Štúra (Uhrovec), do Múzea v Modre, po stopách Štúra v Bratislave a inde. Prehĺbeniu vedomostí a upevneniu národného povedomia pomôže kvíz o Štúrovi a jeho generačných druhoch i účasť na Devíne pri celonárodných oslavách: Dúbravčania sa chystajú aj na Pochod Cesta tŕnistá z Harmónie do Jablonového.

„Aj takto chceme naplniť odkaz Štúra pre náš národ: Najprv musíme slúžiť sebe, potom iným. A myslím, že tak v minulosti, ako i v súčasnosti sú tieto slová aktuálne,“  uzatvára svoj príspevok o podujatiach k Roku Štúra v Dúbravke.

                                                  Kveta SLYŠKOVÁ



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.