Stretnutia so Šalianskym Maťkom

thumbnail

Školáci z Banskej Bystrice sa už tešia do Šale. Matica slovenská pravidelne už dvadsaťdva rokov organizuje znamenitú súťaž v prednese slovenských povestí Šaliansky Maťko Jozefa Cígera-Hronského. Podujatie má tradíciu a svoje pevné  miesto nielen v mieste svojho vzniku, ale i v školách po celom území Slovenskej republiky, kde sa školáci tešia už z úspechu v postupových súťažiach, ktorý znamená krok do finále podujatia v Šali.

Šaliansky Maťko MSV Banskobystrickom okrese  sa okresné kolo súťaže uskutočnilo v utorok 20. januára v priestoroch D MS v Banskej Bystrici. Zúčastnilo sa na ňom dvadsaťdva súťažiacich z ôsmich škôl. V prvej kategórii si prvenstvo a postup vysúťažila Lea Babjaková zo ZŠ Slobodného slovenského vysielača, 2. miesto získal Janko Marček zo ZŠ Narnia a 3. miesto Andrea Jasovská zo ZŠ na Moskovskej ulici ‒ všetci z Banskej Bystrice. V druhej kategórii 1. miesto získala Valentína Tiborová, ZŠ Moskovská ulica, 2. miesto Nina Bencíková, ZŠ Slobodného slovenského vysielača, a 3. miesto Ivana Petríková, ZŠ Sama Cambela v Slovenskej Ľupči. V tretej kategórii bolo poradie: 1. miesto Katarína Bálintová, ZŠ Narnia, 2. miesto Matúš Dušička, ZŠ Spojová v Banskej Bystrici, a 3. miesto Jakub Tatárik,  ZŠ T. G. Masaryka v Ľubietovej.

Aj tohto roku sa opäť potvrdilo, že v Banskobystrickom okrese majú deti o súťaž Šaliansky Maťko záujem, zodpovedne sa na svoje vystúpenia pred porotou pripravujú, aby postúpili do ďalších kôl. Úspešných potešili zaujímavé ocenenia a pekné diplomy, ktoré venovali D MS a člen výboru Mladej Matice Jozef Dobroslav Pinka, a tých menej úspešných  povzbudili na ďalšie pokusy uspieť čestné uznania. Organizátori majú zas radosť z toho, že školáci sa počas súťaže zdokonalia vo vedomostiach zo slovenčiny, z dejepisu i z prednesu ‒ a to najhlavnejšie ‒ že postúpia do krajského kola.

 Text a foto: Ján ŠPRINGEĽ, Dom Matice slovenskej v Banskej Bystrici



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.