SLOVO O SLOVENSKU, 2012_29


Maroš Bančej

Maroš M. BANČEJ

Povrchní a ľahkovážni ľudia žijú v prítomnej chvíli, nemysliac na budúcnosť a vysmievajúc sa minulosti. Ich kvázi hedonistickým mottom je „užiť si tu a teraz“. Ostatne, usilovne ich k tomu vedú pseudoliberálne médiá, ktoré ako stredoveký potkaniar z mesta Hameln pískajú na píšťalku mravného, etického a historického bezvedomia.

Zdá sa, že na Slovensku im ide vábenie smerom k historickému bezvedomiu mimoriadne dobre. Ako ináč si vysvetlíme fakt, že nielen súkromné, ale aj verejnoprávne médiá sa k oslavám príchodu svätých Cyrila a Metoda správajú vlažne, ba poniektoré až ignorantsky.    

Ešte aj v susednej Českej republike, ktorá má podľa mňa nie príliš lichotivý európsky primát v počte ateistov, poňali oslavy našich vierozvestcov veľkorysejšie a venovali im viac mediálneho priestoru. Nehovoriac o Bulharsku, ktoré si na sv. Cyrila a Metoda nedá dopustiť a celonárodne to patrične dáva najavo. Pamätám si, že keď som ako chlapča trávil prázdniny u babky na dedine, tak tá si po celodennej práci na poli a okolo statku sadla večer za stôl, pietne zobrala do rúk niektoré z čísel časopisu Cyril a Metod, ktoré starostlivo opatrovala, a začítala sa. Vonku dýchal horúci letný podvečer a babka sa osviežovala slovom. Tým, ktoré bolo na počiatku a ktoré pretrvá aj našu existenciu.

Zdá sa však, že zo strany súčasnej vlády sme sa dočkali jasného signálu obnovovania slávnej cyrilo-metodskej tradície na Slovensku. Na celonárodnej púti, ktorá sa konala 5. júla v Nitre, premiér Robert Fico povedal: „Rukopis práce svätých Cyrila a Metoda na území Slovenska mal takú vnútornú silu, že je pre nás výzvou aj v 21. storočí.“ Odkaz našich vierozvestcov má byť podľa premiéra silným impulzom pre duchovnú, mravnú, národnú, sociálnu a hospodársku obnovu človeka aj celej spoločnosti. A pod tieto slová sa podľa mňa podpíše každý národne, kresťansky a sociálne cítiaci Slovák.

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.