SLOVO O SLOVENSKU, 2012_41


ivan brožíikIvan BROŽÍK

Počúval som užasnuté rozprávanie mladej ženy, ktorá sa vrátila z krátkeho pobytu v  Dánsku. „Tam nemajú ploty, jednoducho je to krajina bez plotov.“ Zrejme teda v tejto škandinávskej krajine funguje čosi inak ako u nás. Vlastne, zrejme to „čosi“ bude jednoducho všetko. Na Slovensku ploty rastú. Nielen vtedy, keď ich stavajú zúfalí ľudia ako poslednú možnosť zabezpečiť si aspoň ako-tak majetok a najbližšie okolie svojich domovov.

Ohraničujú sa pletivom od asociálnosti, kriminality, vulgárnosti a civilizačného stredoveku. Fenoménom posledných rokov sa stáva vytváranie bariér akéhokoľvek druhu. Vnímame neprekonateľné politické, názorové, záujmové i majetnícke prekážky. Sme svedkami každodenného odpisovania bezmocných tými, ktorí sú chvíľku pri pofidérnej moci, a zatracovania tých, ktorí myslia inak, ako je práve aktuálne „vhodné“. Plotom nedotknuteľnosti a vyhadzovania z práce sa ohradili mnohí, ktorí sa odôvodnene obávajú, že by ich kariéru mohol ohroziť niekto šikovnejší. Slovensku chýba atmosféra konštruktívneho spolužitia. Spolužitia, ktoré by bolo nielen spoluexistenciou, ale aj spoluprácou, spoluvedomím, spolupatričnosťou či minimálne základnou spoluľudskosťou. Ponad vysoké ploty sa nedá susedovi ponúknuť čerstvo upečený koláč, ani pohárik slivovice. Ponad pomyselné ploty vo vedomí sa nedá podať ruka ako výzva na spoluprácu a potvrdenie ochoty k nej. Ponad bariéru funkcie sa nijako nepreškriabe človečina, ľudské vnímanie osobných problémov, ale aj schopností podriadeného. Slovensko je v takejto situácii odsúdené na neúspech. Nepomôže mu nijaká hospodárska stratégia a už vôbec ho z ťažkostí nevytiahnu spod poslaneckej lavice vyťahované zázračné politické riešenia ako holuby z klobúka púťového kúzelníka. Dánsko nie je úspešnou krajinou len preto, že má na svojom čele kráľovskú rodinu. Ani Nórsko, Švédsko či hoci len susedské Rakúsko nevďačí za svoj relatívne pokojný život v turbulentných podmienkach hospodárskej krízy iba politike. Tajomstvo spočíva v plotoch. V ich tamojšej neexistencii. Čím dlhšie budú u nás a najmä medzi nami stáť, tým horšie. Pre nás všetkých.

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.