SLOVO O SLOVENSKU, 2012_42


Maroš M. BANČEJ           

Čas od času sa ozve hlas či už niektorého z politikov, novinárov alebo iných verejných činovníkov, ktorý horlí za to, aby Matica slovenská predložila ideový zámer svojej ďalšej existencie. Pritom by stačilo, aby spomínaní páni a dámy sledovali dianie na našej kultúrnej a spoločenskej scéne a hneď by zistili, koľko podujatí sa mesiac čo mesiac koná pod egidou našej najstaršej národnej ustanovizne, koľko tvorivých ľudí sa do nich v drvivej väčšine bez nároku na odmenu zapája, a najmä koľko vďačných Slovákov sa na týchto podujatiach zúčastní.Nemusíme dlho listovať spätne v kalendári, stačí spomenúť iba čriepok z bohatej matičnej činnosti z posledných dní.

Rok 2012 je organizáciou UNESCO vyhlásený za Rok Antona Bernoláka. Mimoriadne aktívny Dom Matice slovenskej v Bratislave ponúkol najširšej verejnosti hneď tri podujatia, ktoré konečne zarezonovali aj v médiách a ktoré dokazujú, že je to práve Matica slovenská stojaca na čele všetkých tých, ktorým ďalší vývoj, napredovanie a kultúrne zveľaďovanie Slovenska nie sú ľahostajné. Úspešnou vernisážou výstavy Anton Bernolák a bernolákovské hnutie v bratislavskom Primaciálnom paláci 8. októbra sa oslavy začali, aby pokračovali slávnostnou svätou omšou a posvätením základného kameňa pomníka bernolákovcom v Dóme sv. Martina v sobotu 13. októbra. Pomyselným vrcholom bernolákovských osláv v Bratislave bol umelecky vyšperkovaný slávnostný program Slovenskej dal som sa do cesty, ktorý za bohatej účasti poslucháčov odznel v Hudobnej sieni Bratislavského hradu 14. októbra.

Všetky tieto skutočne hodnotné akcie, ktoré si konečne všimla aj časť médií, mali dôležitú ústrednú myšlienku. Pripomenúť si dejinný význam prvého kodifikátora slovenčiny Antona Bernoláka, no najmä sprítomniť jeho osobu a význam súčasníkom, predovšetkým mladej generácii. Aby sa v budúcnosti nestávalo to, že mladý redaktor hovorí o Andrejovi (!) Bernolákovi a rovnako mladá televízna redaktorka sa pozastavuje nad tým, prečo slávnostná omša prebieha v katolíckom chráme, keď Bernolák bol (podľa nej) evanjelický kňaz...

Spomínané akcie sú len malou časťou bohatej matičnej mozaiky zveľaďovania národného života, no čoraz väčší záujem zo strany verejnosti, ale aj médií ukazujú, že nastúpená cesta je správna.

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.