SLOVO O SLOVENSKU, 2013_6


eva zelenayováEva ZELENAYOVÁ

Významné historické výročia vždy jasne ukážu deliacu čiaru medzi obyvateľstvom. Typickým príkladom môže byť 29. august 1944 a 14. marec 1939. Zjednodušene povedané, kým k SNP inklinujú internacionalisti a ateisti, k výročiu vzniku prvej Slovenskej republiky kresťanskí národovci. Ktoré spoločenstvo má navrch, dokazuje zloženie najvplyvnejšej mienkotvornej mimovládnej organizácie – Inštitútu pre verejné otázky (IVO). Na jeho čele je Grigorij Mesežnikov, bývalý občan Sovietskeho zväzu a pracovník Ústavu marxizmu-leninizmu...

Slováci nútene prežili štyridsaťročnú ateizáciu, čo sa pochopiteľne muselo prejaviť na duchovnom fundamente príslušníkov národa. Na niektorých viac, na iných menej. Komunistická ideológia oslovovala chudobné vrstvy spoločnosti, ktoré počas svetovej hospodárskej krízy v tridsiatych rokoch minulého storočia dosiahli na Slovensku vrchol.   Ibaže história slovenského národa sa nezačala rozpadom monarchie v 20. storočí. Dôkaz o silnej afinite ku kresťanským hodnotám nachádzame v cyrilo-metodskej tradícii, ale aj v období národného obrodenia v 18. a 19. storočí.   Na kresťanstvo sa dá hľadieť rozlične. Kritici cirkvi nachádzajú v jej dejinách dosť dôkazov o zlyhaní ľudí v službách kresťanstva. Dejiny pápežov nevynímajúc. A aj dnes vidíme množstvo pseudokresťanských politikov, ba i celé strany. Ale to neznamená, že hodnoty kresťanstva, všeľudské hodnoty nie sú dnes aktuálne. Súčasná svetová hospodárska a finančná kríza je podľa mnohých expertov krízou hodnôt. Zdá sa však, že to globalizátorom sveta neprekáža, skôr naopak. V maximálnej miere využívajú marxistické nástroje na dosiahnutie svojich cieľov. Inštitút pre verejné otázky predstavuje na Slovensku internacionalizmus v praxi. Ako si komunizmus uzurpoval vedúce postavenie v spoločnosti, tak si ho vynútila aj táto inštitúcia – aj bez štvrtého článku v ústave. Takže kam s naším kresťanstvom? Opäť do ilegality?                                                                                    

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.