SLOVO O SLOVENSKU 49_2013


KERNÝ webSLOVO O SLOVENSKU

Dušan D. KERNÝ

Divákov jednej súkromnej televízie možno prekvapilo, že počas troch dní mohli trikrát zhliadnuť dokument o Alexandrovi Dubčekovi. Vystupovali v ňom hneď traja svedkovia, dnes autori matičných médií. Vo filme sa neraz spomínala Matica slovenská. Synovia pripomenuli, ako Alexander Dubček podporil Maticu, aká veľká udalosť to bola, keď prišiel do Martina na jej Prahou zakázané oslavy. Autori Slovenských národných novín – doc. Pavol Pollák a prof. Ivan Laluha – poskytli zo svojich archívov dokumentárne fotografie – dokumenty o Alexandrovi Dubčekovi. Jednoznačne vypovedali, akú úlohu hralo národné cítenie v Dubčekovom živote – nielen súkromnom, ale i politickom.

Film priblížil aj doslova fascinujúci príbeh udeľovania čestného doktorátu Alexandrovi Dubčekovi pri príležitosti 900. výročia založenia univerzity v Bologni a tiež jeho prejav, ktorý je neprávom zabúdaný. Alexander Dubček vo vtedajších podmienkach ako prvý vyhlásil prináležitosť, neoddeliteľnosť Československa od demokratickej Európy a od demokracie, humanizmu, ľudských práv. Dubček sa v tomto prejave v najstaršej európskej univerzite a v najlepšie spravovanom meste v Taliansku ukázal ako štátnik a politik európskeho rozmeru.

To, čo formuloval, dávalo jasne najavo, že socialistický tábor a jeho princípy sa stávajú minulosťou, rozpadáva sa a nemožno na ňom stavať budúcnosť. Rozsiahlo citoval bengálskeho nositeľa Nobelovej ceny Thákura. Ešte dnes, v novembri 2013 sa Thákurove slová o slobode a zákone citujú napríklad na práve otvorenej výstave výtvarníka Daniela Fišera. Dubček ich vyslovil prorocky v novembri 1988 – a zásluhou prof. I. Laluhu a D. Machalu o dvadsať rokov vyšla publikácia, ktorá nám to všetko dopodrobna pripomenula. A v novembri 2013 nám to zasa ukázali v televízii – súkromnej.

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.