SLOVO O SLOVENSKU, SNN 2012_7

Cudzie slová partokracia a plutokracia pochádzajú ešte z čias antického Grécka, no v súčasnosti sa čoraz častejšie používajú v rámci mediálneho priestoru už aj na Slovensku. Kým jedno znamená nezdravú až neobmedzenú moc politických strán, druhé vyjadruje moc superbohatých jedincov či skupín. V súvislosti s tým sa objavuje aj výraz kleptokracia, ktorý vyjadruje, že ak sa v spoločnosti udomácni prepojenie partokracie a plutokracie, skryté či otvorené rozkrádanie verejného majetku, znamená pohromu.

Občania vyšli do ulíc v mestách po celom Slovensku, aby dali najavo, že už toho majú plné zuby. Ak bola kauza Gorila posledným impulzom na vyjadrenie občianskej nespokojnosti, tak si treba pripomenúť, že takých podnetov tu bolo za posledné dve desaťročia neúrekom.

Malá aj veľká privatizácia ukázali aj tým najzanietenejším idealistom, veriacim v rovnosť práv i povinností všetkých občanov v rámci demokratického zriadenia, že ani v tomto systéme nie sme si všetci rovní, lebo opäť sú tu pri rozdeľovaní a spravovaní bývalého štátneho majetku rovní a rovnejší. Nezvratné procesy, pri ktorých bolo Slovensko trestuhodne ochudobnené o vlastné energetické, výrobné a iné strategické zdroje, pripravili o ilúzie vari všetkých zdravo mysliacich občanov. Tí sú aj voličmi, ktorí svoj postoj k súčasnej situácii vyjadria onedlho v parlamentných voľbách.

Prebiehajúca predvolebná kampaň akoby ani nemala primäť voličov, aby 10. marca prišli prejaviť svoje politické názory. Vyzerá to, ako keby nás politici a ich sponzori chceli vidieť v stave letargie, lebo presne to by im vyhovovalo. Lenže práve voľby sú to jediné, čo nám ešte z proklamovanej demokracie ostalo. Azda len nie sme takí otupení, aby sme si práve toto nechali vziať. Účasť na voľbách by nemala byť iba právom, mala by byť občianskou povinnosťou. Iná vec je, či tu po voľbách kleptokracia oslabne alebo sa nebodaj ešte posilní...

Roman KALISKÝ-HRONSKÝ



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.