Spod spravodajského pera 3/2012

Od našich matičných prispievateľov z celého Slovenska

Klimo srdcom a objektívom
Začiatkom januára sa v sídle Matice slovenskej na Podtatranskej 9 v Poprade konala milá kultúrna udalosť. Gymnazista Adam Klimo v našich priestoroch vystavuje svoje fotografie pod spoločným názvom Zastavenia v prírode. Všetkých účastníkov, vrátane členov klubu podtatranských fotografov chytila za srdce jedinečnosť i pominuteľnosť okamihu, v ktorom sa premietajú zázraky prírody priamo pred zrakom a pred Adamovým objektívom. Sídlo Matice slovenskej otvára možnosti a vytvára podmienky pre voľno-časové aktivity, ale aj na prezentáciu hudobníkom, výtvarníkom, mladým autorom i recitátorom. Príďte, a presvedčte sa.

Ľudmila HREHORČÁKOVÁ

ČO ZAUJÍMA ĽUDÍ...
Kríza lomcuje svetom. Európa sa zmieta beznádeji, preto nás čoraz viac zaujíma, čo bude ďalej. MO MS a Občianske združenie v Bratislave-Dúbravke zorganizovalo pre svojich členov prednášku Globálna kríza a vyhliadky Slovenska, ktorú pripravil prof. PhDr. Milan Šikula, PhD. Na úvod podujatia vystúpili deti z Matičiarika zo ZŠ Pri kríži. Keďže nedávno zosnulý významný slovenský historik Ladislav Deák žil dlhé roky v Dúbravke a bol zanietený matičiar, prítomní si uctili jeho pamiatku minútou ticha. Potom sa ujal slova naslovovzatý odborník na ekonomiku prof. Milan Šikula. Odkryl fázu vývoja krízy, ktorá sa vygenerovala v amerických štátoch a rozšírila do celého sveta. Poukázal a analyzoval jej trend v prácach najvýznamnejších odborníkov. Jeho hodnotná prednáška vyvolala u prítomných množstvo otázok, ktoré potvrdili, že ľudia nenazerajú na súčasnú krízu nezúčastnene, ale naopak majú záujem dozvedieť sa, čo robiť, aby dokázali toto hektické obdobie prežiť. Práve takýmto spôsobom ich treba usmerňovať, aby našli východisko z tejto ťažkej situácie.

Kveta SLYŠKOVÁ

KONCERT V GALANTE
V Dome Matice slovenskej v Galante sa 13. januára 2012 stretli priaznivci Slovenska na novoročnom koncerte, aby si pripomenuli 19. výročie vzniku Slovenskej republiky. Najvzácnejším hosťom bol Ladislav Maťašovský, primátor mesta Galanta. Bez nároku na honorár nám zahral Mládežnícky ľudový orchester IGRICI z obce Igram. Divákom hrali žilky a boli radi, že si môžu zaspievať spolu s orchestrom, nabrať energie, pookriať. Proces upevňovania národnej hrdosti je dlhodobý a uvedomujeme si, aký dôležitý je v súčasnosti. Preto si tento významný pamätný deň vzniku Slovenskej republiky s patričnou úctou pripomíname a sme radi, že v Galante sa stáva tradíciou sláviť ho.

Zlatica LEHOTSKÁ

MUROVIANSKI KRAČÚN
Nedeľné popoludnie v Moravanoch (okres Michalovce) sa 8. januára nieslo v duchu Murovianskeho Kračúna. Išlo o sviatočné dni začínajúce Troma kráľmi a pokračujúce, ako na východe vravia, „ruskými Vianocami“ (teda Vianocami pravoslávnych veriacich). Organizátori – MO MS na čele s predsedníčkou K. Bačovou, Obecný úrad so starostom J. Žofčákom, ktorý je aj podpredsedom MO MS, a komisiou kultúry v Moravanoch sa rozhodli tento sviatočný čas využiť – svojim starším občanom pripomenúť a mladším priblížiť, aké zvyky boli u nich kedysi na „murovianski“ Kračún. Divákov sa zišlo neúrekom. Účinkujúcimi boli tiež domáci – folklórna skupina Moraviančan. Medzi zúčastnenými nechýbali ani tamojší duchovní a hostia – poslankyňa NR SR Ľ. Rošková či riaditeľka michalovského Domu MS M. Kušnírová. Podujatie sa začalo pásmom detí Vianočná abeceda. Bolo vlastne obrazom zo súčasnosti – ako sa dnešné deti tešia na Vianoce, chystajú sa na ne a čo očakávajú. Potom členovia folklórnej skupiny predviedli, aké boli Vianoce kedysi – celodenný priebeh príprav na Štedrý večer, ako prebiehala sviatočná večera i ďalšie vianočné zvyky. Našťastie veľa Moravancov si na ne ešte pamätá a vďaka folklórnej skupine ich môžu v obci zachovať a odovzdávať ďalším generáciám. Tento zmysel a význam podčiarkli na záver podujatia Ľ. Rošková i M. Kušnírová, ktorá okrem poďakovania za dobrú prácu uviedla, že zachovávanie a rozvíjanie ľudových zvykov a tradícií tohto nášho jedinečného národného dedičstva je stabilnou súčasťou programu Matice slovenskej. I to, že Matica bude i v budúcnosti podporovať všetko, čo k tomu prispieva.

Kamila CHILOVÁ

OCENENIE LEGENDY
Pozná ho celý slovenský svet. Hereckú legendu Jozefa Adamoviča v Bratislave ocenil prezident SR Ivan Gašparovič Pribinovým rádom. Tento vynikajúci herec najviac preslávil Slovensko po celom svete seriálom Vivat Beňovský. V súčasnosti pôsobí na Spojenej škole – Konzervatóriu a SUŠ na Exnárovej 8 v Košiciach, kde ako pedagóg pripravuje nové herecké talenty. Už sedem ročníkov je predsedom poroty, ktorá pozostáva z profesionálnych hercov Štátneho divadla v Košiciach, na matičnom festivale amatérskeho divadla základných a stredných škôl z celého Košického kraja. Jozef Adamovič je veľkým priaznivcom Matice slovenskej. Vykonáva funkciu podpredsedu Miestneho odboru Matice slovenskej v Košiciach-Myslave. Aj touto cestou sa chceme tomuto skromnému človeku za jeho dlhoročnú prácu v MS úprimne poďakovať.

FRANTIŠEK MRVA

KURIMSKÍ OCHOTNÍCI OPÄŤ V AKCII
Divadelný ochotnícky súbor v Kurime pôsobí už dlhé roky. Z úcty k hodnotám predkov aj tentoraz siahli ochotníci na osvedčenú klasiku a predviedli koncom roka 2011 divadelnú hru Pani richtárka od Ferka Urbánka. Dej hry plnej zápletiek vychádzajúcich z ľudskej márnomyseľnosti, chamtivosti, intrigánstva stvárnili stálice i nové herecké tváre: Jozef Murcko, Ľudmila Horvatová, Ondrej Varhol, Marcela Katingerová, Janka Bartošová, Peter Stronček, Emil Bartoš, Patrik Horvat, Laura Tarnovská a Kristína Katingerová. Charaktery jednotlivých postáv niesli v sebe jasné posolstvo – hoci sa časy menia, ľudia ostávajú vo svojej podstate stále takí istí. Diváci svojím potleskom dali najavo, že tento druh umenia v Kurime je ešte stále obľúbený. Veľké ďakujeme patrí starostovi obce Jánovi Bartošovi za jeho podporu divadla, Julke Horvatovej za zreštaurovanie starých kulís, kulisárovi Andrejovi Lastivkovi i Stanislavovi Horvatovi, ktorý nás navždy zvečnil na DVD. Poďakovanie patrí aj všetkým, ktorí nás podporujú a veria nám i naďalej. Napriek nedostatku osobného voľna prišiel ochotníkov povzbudiť riaditeľ HOS v Bardejove a predseda Matice slovenskej v Bardejove Juraj Bochňa. Jeho vzťah k divadelnému umeniu nás nenecháva ľahostajnými a spoločne veríme, že aj napriek mnohým nečakaným prekážkam sa takto stretneme aj o rok.

Dana Lastivková



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.