Pridaná hodnota v potravinárstve SR vlani stúpla na 734 miliónov eur

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Bratislava 21. júla (TASR) - Pridaná hodnota v potravinárstve SR sa vlani medziročne zvýšila o 1,7 % na 734 miliónov eur. "Podiel pridanej hodnoty na produkcii výrobkov tvoril 24 %," informovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

Pridaná hodnota najvýraznejšie vzrástla vo výrobe rastlinných a živočíšnych olejov a tukov (50,5 %), v spracovaní a konzervovaní ovocia a zeleniny (37,6 %), významnejšie vzrástla tiež vo výrobe a príprave krmív pre zvieratá (19,6 %), v odbore destilovania, úpravy a miešania alkoholu (12,8 %), v spracovaní a konzervovaní mäsa a mäsových produktov (12,2 %) a v spracovaní a konzervovaní rýb, kôrovcov a mäkkýšov (9,7 %).

Potravinársky priemysel SR dosiahol v roku 2014 kladný výsledok hospodárenia pred zdanením vo výške 170,1 milióna eur, teda medziročne viac o 18,6 %. Výnosy zaznamenalo vlani potravinárstvo SR na úrovni 4,369 miliardy eur, čo bolo v medziročnom porovnaní menej o 1,53 %. Náklady odvetvia v minulom roku v porovnaní s rokom 2013 klesli o 2,2 %, na 4,198 miliardy eur.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.