Lavínové nebezpečenstvo pretrváva aj naďalej len v Tatrách

Vysoké Tatry Foto: TASR / Pavol Ďurčo

Lipovský Hrádok 7. januára (TASR) - Malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, aj naďalej pretrváva vo vysokohorskom prostredí Vysokých a Západných Tatier. TASR o tom informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Snehová pokrývka je dobre spevnená a tvrdá, miestami až ľadová. Na jej povrchu sa nachádza len poprašok, prípadne niekoľko centimetrov nového snehu z posledného sneženia. V úzkych a strmých žľaboch Tatier je novšieho snehu miestami cez 10 centimetrov. Uvoľnenie lavín je vo všeobecnosti málo pravdepodobné. Nebezpečenstvo môžu predstavovať vysokohorské, severne orientované žľaby a svahy, kde sa ešte ojedinele vyskytujú nestabilné vrstvy starého, hranatozrnného snehu. Tendencia lavínového nebezpečenstva je vzhľadom na vývoj počasia zotrvalá.

Dnes ráno bolo na horách prevažne polooblačno, s väčšou oblačnosťou na východe, menšou na západe. Teploty vzduchu sa pohybovali od mínus 13 stupňov do mínus troch stupňov Celzia. Fúkal väčšinou mierny severný vietor do sedem metrov za sekundu, vo vysokých polohách a na hrebeňoch čerstvý až silný s rýchlosťou do 15 metrov za sekundu, miestami v nárazoch aj viac.

Za posledných 24 hodín nový sneh nepripadol. Celkovo, za poslednú periódu sneženia napadlo na starý, tvrdý až zľadovatený povrch od jedného do siedmich centimetrov nového suchého snehu. Výška snehovej pokrývky je veľmi podpriemerná a nerovnomerná. Najmä na záveterných svahoch v záveroch dolín Vysokých Tatier, úzkych žľaboch a terénnych depresiách sa vo vyšších nadmorských výškach nachádza miestami 20 až 80 centimetrov tvrdého snehu. V nižších a stredných polohách sa väčšinou nachádza len tenká vrstva nového snehu, do päť centimetrov. Súvislejšia snehová pokrývka sa vyskytuje až od nadmorskej výšky 1800 až 1900 metrov.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.