Politická šachovnica má tiež pešiakov, strelcov a silné figúry

thumbnail

Spojenectvo nemožno zamieňať za vazalstvo

Na nedávnej bratislavskej schôdzke Vyšehradskej štvorky sa sformulovalo stanovisko k takzvaným sankciám voči Rusku za jeho správanie sa v rusko-ukrajinskom konflikte. Keďže v pozadí je konflikt veľmocenských záujmov, radno si pripomenúť niekoľko pravidiel v obhajovaní veľmocenských záujmov z praxe.

Po antikatastrofickom skončení studenej vojny došlo v strednej Európe k dočasnému vytvoreniu veľmocenského vákua. Jedna konkurujúca veľmoc (Sovietsky zväz) vyprázdnila stredoeurópsky priestor za prísľub, že sa Severoatlantický pakt nebude usilovať rozširovať svoj hegemoniálny vplyv na Východ. Bola rozpustená Varšavská zmluva i RVHP a sovietske vojská opustili stredoeurópske základne. Za skutočnosť, že sa „hlavy dvoch blokov“ – Bush senior a Gorbačov – na Malte dohodli na zamatovom ukončení studenej vojny si zaslúžili vďaku ľudstva, lebo prinajmenšom oddialili jadrový holokaust a armagedon sveta.

PRECEDENS

Bol to prvý antikatastrofický precedens na rozhraní medzi koncom novoveku a začiatkom postnovoveku. Bohužiaľ štvrťstoročie po skončení studenej vojny sa veľmoci nezmohli už na nič podobné. V kolektívnej pamäti ľudstva je zakotvený model správania sa (ešte z čias paleolitu), že najsilnejší v svojom „operačnom priestore“ si vytvára „nárazníkové pásmo“ zahrnujúce operačné priestory menších a slabších, ktorým silovo i inak vnucuje svoje privilegované postavenie. Menší a slabší sa voľky-nevoľky musia voľajako „spojenecky“ aranžovať s hegemónom. Musíme si priznať, že nemôžeme zmeniť silové pole veľmocí, že sa musíme naučiť aj prikyvovať, aj lavírovať. Ani Merkelová, ani Holland nedokázali absentovať v sponzorovaní farebných revolúcií a Majdanu, ale vzopreli sa embargu ruských surovín. Zreteľne povedali, že riešenie zahraničného obchodu nie je v kompetencii ani generálnych, ani spravodajských štábov. Holland jednoducho povedal, že výstavbu lodí pre Rusko nepreruší. Treba kvitovať Ficov postup vo V4 keď ubezpečil Alianciu, že SR je solidárnym spojencom, ale že odmieta zvyšovanie kvóty pre armádu a zbrojenie v štátnom rozpočte, lebo za daných okolností na to nemáme.

NEBUĎME LOKAJI

História susedstva vo V4 nebola pre Slovensko najlepšia a solidárna, ale bolo správne, že predstavitelia „štvorky“ vyriekli teraz slová o západnom pokrytectve, keď nás vyzývajú k blokačným sankciám v zahraničnom obchode voči Rusku. Všetci máme v dobrej pamäti, že keď vlády strednej Európy zmenili svoju orientáciu na západné trhy, tak západné trhy bleskovo obsadili naše dodávateľské pozície v Rusku. Bolo dobré, že tento postoj zaujala aj slovenská vláda, aj väčšina slovenskej opozície. Preto treba jasne povedať, že nemôžeme zmeniť silové pole veľmocenských záujmov a sme skrze reálny pomer síl vazalmi situácie, ale nemusíme a nesmieme byť lokajmi. Nikto nás nezbaví povinnosti obhajovať svoje existenčné záujmy. Tentoraz sa teda vlády V4 naozaj pochlapili.

SOLIDÁRNI PARTNERI

Sme osudovo Európania, sme osudovo členmi kresťanskej Európy, chceme byť solidárnymi partnermi, ale nesmieme byť iba prikyvujúcimi štatistami. Svet sa musí konsolidovať, aby nezanikol v jadrovom ošiali. Približovanie raketových základní jednej jadrovej veľmoci k hraniciam druhej jadrovej veľmoci nie je múdrou prefíkanosťou, ale stratou zmyslu pre mieru. Aj Bruselu musíme povedať, že viac dôverujeme konfederalizmu než federalizmu. Veríme, že i v samotných USA sú korene kresťanského mravného humanizmu a pacifizmu ešte intaktné a mobilizovateľné a že aj tam nájdeme spojencov pre mierovú koexistenciu.

Augustín Marián HÚSKA – Foto: archív SNN

 

                                                                                                      



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.