Jablká Golden Delicious dopadli v teste na pesticídy v SR najhoršie

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Bratislava 21. októbra (TASR) - Mix piatich pesticídov obsahovali vzorky slovenských a rakúskych jabĺk Golden Delicious predávané v dvoch obchodných reťazcoch na Slovensku. Ich obsah však neprekračoval normu. Ukázal to test organizácie Greenpeace Slovensko, ktorá napriek tomu upozornila na problém "koktailov" pesticídov. Testované reťazce slovenské biojablká neponúkali. Greenpeace Slovensko preto vyzvalo na väčšiu finančnú aj politickú podporu pre ekologickú produkciu biopotravín na Slovensku.

"O tom, že ponuka slovenských biojabĺk v supermarketoch je zúfalá, svedčí aj fakt, že keď sme ich chceli otestovať, v obchodoch sme nemali šancu žiadne nájsť. V teste pritom dopadli najlepšie, keďže neobsahovali žiadne pesticídy. Jednotlivé pesticídy boli v norme, problémom sú však "koktaily". Najhoršie dopadli jablká Golden Delicious," informovala TASR koordinátorka kampane Jedlo pre život, Katarína Nikodemová. V rámci testovania sa pod dohľadom notára odobrali vzorky v štyroch bratislavských obchodoch. Otestovalo ich nezávislé laboratóriom v Nemecku. Slovenské a rakúske jablká Golden Delicious, ktoré dopadli najhoršie, obsahovali "koktail" až piatich druhov pesticídov (chlórpyrifos, THPI, fludioxonil, trifloxystrobin a spirodiclofen).

"Spotrebiteľ nemá šancu zistiť údaje o tom, koľko zvyškov pesticídov obsahujú. Reťazce by mali prijať opatrenia na zníženie a postupné úplné vylúčenie pesticídov z ovocia a zeleniny," myslí si Nikodemová.

Greenpeace testoval jablká v 11 krajinách Európy, z 23 rôznych reťazcov sa odobralo 126 vzoriek. Z toho 109 bolo konvenčne dopestovaných a 17 bolo v biokvalite. Celkovo sa zistilo 39 rôznych zvyškov pesticídov. Iba 17 % z konvenčne dopestovaných vzoriek bolo bez zvyškov pesticídov. Zatiaľ čo v biojablkách sa pesticídy nenašli, 83 % z konvenčne pestovaných jabĺk obsahovalo zvyšky pesticídov. Z toho 60 % ich obsahovalo dva a viac druhov.

"Niektoré sú pritom známe tým, že sú ťažko odbúrateľné a môžu byť bioakumulatívne. To znamená, že ak už sa raz dostanú do prírody, rozkladajú sa veľmi ťažko a môžu sa naviazať na rôzne živé organizmy v potravinovom reťazci. Tým predstavujú veľké nebezpečenstvo pre celý ekosystém," zdôraznila koordinátorka kampane.

Slovensko podľa údajov Greenpeace Slovensko v roku 2014 dopestovalo takmer 48.500 ton konvenčných jabĺk na rozlohe 3319 ha. Ekologicky sa v tom istom roku dopestovalo 5209 ton. Aj napriek tomu, že oproti roku 2013 je v ekologickej produkcii stúpajúci trend.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.