F.MALÍK: Malí vinári prežívajú len preto, že milujú tradície a krajinu

V roku 1945 sa narodil v Modre známy slovenský enológ, vinár, chemik FEDOR MALÍK. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Trenčín 27. novembra (TASR) – Vinárstvo a výroba vína na Slovensku je desať rokov pred vinohradníctvom. Počas medzinárodnej výstavy vín Vinum Laugaricio na trenčianskom výstavisku Expo Center (26. – 27. 11.) to pre TASR povedal popredný slovenský vinársky odborník Fedor Malík.

„Je to stále mizéria. Stále je na Slovensku okolo 5000 hektárov viníc, ktoré ležia ladom. Trošku, ale skutočne len trošku, sa to pohlo. Odhadujem, že pod Malými Karpatmi sa momentálne vysádza okolo 40 až 50 hektárov viníc ročne a to je skutočne málo. Keď sa bude vysádzať ročne 200, 300, alebo 500 hektárov, potom už budem šťastný a poviem, že sa vraciame tam, kde sme mali už dávno byť,“ skonštatoval Malík.

Podpora štátu vinohradníkov je podľa neho stále malá. „Štát podporuje veľkých, ale nepodporuje malých vinárov. Tí nedostávajú dotácie a náklady na založenie hektára viníc sú pre nich privysoké,“ zdôraznil Malík. Malí vinohradníci prežívajú len vďaka tomu, že milujú rodinné tradície, milujú svoju krajinu a záleží im na tom, ako Slovensko bude vyzerať o desať rokov.

Ako dodal, pre malých vinárov je vinohradníctvo hobby a záchrana dedovizne. „Človek, ktorý má hektár alebo dva vinohradov, z toho rodinu neuživí. V Rakúsku sa pred desiatimi rokmi hovorilo, že na to, aby vinár udržal svoju rodinu, potrebuje päť hektárov vinohradov. Ja tvrdím, že aby na Slovensku udržal vinár svoju rodinu a povzniesol kultúru a tvár krajiny potrebuje desať hektárov. Štát bude musieť zmeniť podmienky a podporovať ten pohyb zdola. I tých ľudí, ktorí majú hektár, dva alebo tri hektáre,“ zdôraznil vinársky expert.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.