Bratislava 16. júla (TASR) – Bratislavským Devínom sa dnes ponesie vôňa ríbezlí. Pod hradom Devín je totiž naplánované kulinársko-kultúrno-hudobné podujatie Ríbezľový Devín, ktorého cieľom je spropagovať samotné ovocie, ale aj dlhoročnú tradíciu výroby ríbezľového vína. Akcia sa začína o 10.00 h a potrvá do 22.00 h. V prípadne nepriaznivého počasia sa akcia presúva do miestneho kultúrneho domu.
Podujatie ponúka priestor na prezentáciu samotnej ríbezle a rôznych výrobkov z tohto ovocia, chýbať tak nebude ani ríbezľové víno. Kultúrny program je ladený do retro štýlu, keďže ide o historickú lokalitu. Návštevníci sa môžu tešiť napr. na swingový tanec, džez, foxtrot či tango, ale aj nezávislú hudobnú scénu. Chýbať nebudú ani akcie pre deti, divadlo pre najmenších i dospelých alebo rôzne sprievodné podujatia ako bazár starožitností, farmárske trhy lokálnych výrobkov a piknik.
Devín bol oddávna známy produkciou ríbezlí, ktoré však po vzniku Československej republiky stratili odbytiská v monarchii vo Viedni. A tak Devínčania začali vyrábať ríbezľové víno. Jedným z najväčších výrobcov bol Alojz Sonntag, v roku 1922 začal s produkciou ríbezľového vína, za ktoré získaval ocenenia vo svete, napr. na svetovej výstave v Paríži. Výroba vína má veľkú tradíciu a v súčasnosti pôsobia v Devíne mnohí výrobcovia, ktorí na to nadväzujú.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR