Južná Kórea je významným investorom v celom stredoeurópskom regióne

thumbnail

Na ekonomického tigra iba spomíname

Tiger východnej Európy. Tak obrazne hovorili o Slovensku ekonomickí experti nie tak dávno a mali na to nielen patetický dôvod. Takmer desaťpercentný rast hrubého domáceho produktu nás radil naozaj na prvú priečku rebríčka reformných krajín a posúval nás takmer na úroveň vyspelých ekonomík Európy. Píše sa však rok 2014 a na časy dynamického napredovania nášho hospodárstva môžeme iba spomínať.

S Južnou Kóreou nás spájajú spoločné hodnoty ako demokracia, ľudské práva, právny štát a trhová ekonomika. Nedávno sa na tom v Bratislave zhodli zástupcovia členských štátov Vyšehradskej štvorky po spoločnom rokovaní s ministrom zahraničných vecí Kórejskej republiky Jun Bjung-se. Hodnotovú blízkosť Južnej Kórey s Poľskom, Maďarskom, Českou republikou a so Slovenskom potvrdil aj kórejský minister.

„Kórejská republika je významným investorom v našom regióne,“ zdôraznil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák, ktorý priestor na ďalšiu spoluprácu vidí v oblasti politiky, hospodárstva aj vedy. „Kórejská republika veľmi pokročila v budovaní znalostnej ekonomiky, u nás je táto otázka na programe dňa,“ povedal. Pripomeňme, že „tigra“ na ekonomické prirovnanie po dlhých rokoch v Bratislave použil práve predstaviteľ zahraničnej diplomacie Kórejskej republiky. Zaiste to dobre padne, ale tento tiger má poriadne otupené pazúry...

■ OBAVY NA VÝCHODE

K celkovej ekonomickej mizérii slovenského východu sa pridružili aj negatívne signály železiarskej spoločnosti US Steel, odkiaľ nedávno vysielali takmer SOS. Tento hutnícky gigant mal za rok 2013 stratu 369 miliónov eur. Zhoršenie hospodárskeho výsledku v porovnaní s rokom 2012, ktorý firma končila v pluse 28 miliónov eur, podľa výročnej správy podniku odráža vplyv zníženia hodnoty nehnuteľností, strojov a zariadení, nehmotného majetku a tiež pokles predajných cien. Spoločnosť zamestnáva takmer pätnásťtisíc ľudí v regióne s takmer minimálnou možnosťou zamestnať sa inde. Prípadný pád US Steelu by znamenal sociálnu katastrofu, pohromu oveľa väčšiu ako nejaké mínus percento vo výkazníctve DPH.

pavlis_sinaco
Už je to len tigrík s dosť otupenými zúbkami_pavol pavlis_sinaco.eu

■ ZÁCHRANNÉ KOLESO

Nikto netvrdí, že štát situáciu nerieši. Riešiť ešte neznamená zlepšiť. Nový minister hospodárstva P. Pavlis však nedávno zverejnil vcelku povzbudzujúce správy. Na východ Slovenska mieri veľká investícia. Zamestnať by sa malo minimálne päťsto ľudí. Umožniť to má zmluva troch slovenských firiem s nemeckou automobilkou Mercedes-Benz. Informoval o tom denník Hospodárske noviny (HN). V Prešove a Košiciach by mali pre túto automobilku šiť kožené sedadlá a poťahy do najnovšieho luxusného auta. Ide o firmy Howe, Faurecia a Lear Corporation Seating. Kým prvé dve firmy už majú podľa informácií HN svoje zmluvy isté, pri zákazke pre poslednú ešte nepadlo konečné slovo. V hre je okrem prešovskej pobočky Lear aj jej poľská kolegyňa. Howe a Faurecia majú rokovať s košickým úradom práce. Čo je však päťsto pracovných pozícií oproti armáde tunajších nezamestnaných?

■ V ZRKADLE OPATRENÍ

Nielen začínajúce, ale aj zavedené slovenské malé a stredné firmy majú sťažený prístup k finančným zdrojom na inovácie a rozvoj podnikateľských aktivít, čo je závažnou prekážkou pre tvorbu nových pracovných miest. Organizácia pre medzinárodnú hospodársku spoluprácu (OECD) konštatuje, že aj napriek miernemu oživeniu v rokoch 2010 ‒ 2011 objem poskytnutých úverov v roku 2012 poklesol vo väčšine sledovaných krajín a v tých, v ktorých mierne vzrástol, nedosiahol stále predkrízovú úroveň. Štúdia poukazuje na skutočnosť, že malé a stredné podniky mali tvrdšie úverové podmienky ako veľké firmy, najmä vo forme vyšších úrokových sadzieb, kratších lehôt splatnosti a zvýšených požiadaviek na zaistenie úverov. Je to hodnotené ako dôsledok neochoty bánk riskovať platobnú neschopnosť.

Malé a stredné podniky na Slovensku, podľa OECD, v roku 2010 predstavovali 99,9 percenta všetkých registrovaných podnikov, pričom 95,7 percenta boli mikropodniky s menej ako deviatimi zamestnancami. Po náraste v roku 2008 úverovanie malých a stredných podnikov v rokoch 2009 ‒ 2010 stagnovalo a v roku 2011 objem poskytnutých úverov klesol o 12 percent. Aj keď úverovanie všetkých podnikov v roku 2012 kleslo o 3,7 percenta, stále bolo nad úrovňou roku 2007. Kapitálové financovanie s verejnou účasťou pokleslo do roku 2012 o 39 percent, takže zo 14,4 milióna eur v roku 2009 kleslo na 6,9 milióna eur. Celkovo je úroveň tejto formy financovania podnikov na Slovensku veľmi nízka. Z ostatných indikátorov štúdia poukazuje na meškanie platieb zo strany odberateľov a spotrebiteľov, ktoré v roku 2008 kleslo na menej ako desať dní, ale v roku 2012 znovu vzrástlo na dvadsaťjeden dní. Bankroty podnikov vzrástli. Takže na tigra naozaj iba spomíname...

Ivan BROŽÍK ‒ Foto-zdroj: sinaco.eu



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.