Pôdohospodári potrebujú včasné a komplexné informácie

thumbnail

O aktivitách rezortu nemôžu byť farmári informovaní ako zo samizdatu. V stredoveku rozširovali správy medzi vidieckym ľudom trubači, dedinskí hlásnici, bubeníci či podomoví obchodníci, olejkári aj vandrujúci drotári alebo tovariši. V dnešných časoch by sa dala očakávať zmena, ale o dôležitej aktivite  Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR naozaj nikto z tých, ktorí to majú v popise práce, neinformuje.

 

poľnohospodárstvo 2Z iniciatívy rezortu sa totiž na Slovensku uskutočnili a zrejme ešte aj uskutočňujú informačné dni, na ktorých sa predstavujú zástupcom poľnohospodárov, farmárom a odbornej verejnosti aktuálne koncepcie podpory pre malých, mladých a rodinných farmárov.  K ich prioritným cieľom patrí vytvorenie dobrých podmienok na podnikanie mladých, malých a rodinných farmárov v rezorte, riešenie generačnej výmeny a podpora zamestnanosti na vidieku, ako aj podpora diverzity štruktúry poľnohospodárskych podnikov, zvýšenie životaschopnosti fariem a ich integrácia do potravinovej vertikály.

ATRAKTÍVNE PRE MLADÝCH

 

„Na domácom trhu chceme vytvoriť špecifickú skupinu poľnohospodárskych subjektov, ktorá bude plne využívať pozitíva plynúce z kolektívnych investícií do prvovýroby. Uvedomujeme si potrebu návratu k poľnohospodárskej výrobe tak, aby regióny Slovenska zvýšili svoju atraktivitu pre mladé obyvateľstvo, zastavili postupný úpadok vidieka a eliminovali spôsob života na sociálnych dávkach,“ zdôraznil minister Ľubomír Jahnátek.

Na Slovensku momentálne pôsobí 24 463 fariem, ktoré obhospodarujú celkovo 1 895 500 hektárov poľnohospodárskej pôdy. Takmer deväťdesiat percent z celkového počtu fariem tvoria drobní pestovatelia a  chovatelia hospodárskych zvierat. Naše poľnohospodárstvo dnes zápasí s úbytkom zamestnanosti, nízkou produktivitou práce a dosahovanou nízkou pridanou hodnotou poľnohospodárskej výroby. Nová koncepcia povedie k stabilizácii a zlepšeniu v sektore, čo ocenia najmä farmári, ale aj potravinári. Potravinársky priemysel generuje základnú potravinársku výrobu a služby, poskytuje pracovné miesta, ovplyvňuje rozvoj regiónov s víziou zabezpečenia potravinovej sebestačnosti našej krajiny na úrovni osemdesiat percent do roku 2020. Stratégia počíta s rastom efektívnosti a produktivity potravinárskeho priemyslu.

 

NÁDEJ NA OŽIVENIE

 

„Po vážnom prepade v rokoch 2009 – 2010 sledujeme v nasledujúcom období 2011 a 2012 mierne oživenie potravinárskeho priemyslu vo výrobe, v tržbách a vo výsledkoch hospodárenia,“ vyhlásil minister agrorezortu Ľubomír Jahnátek. Pre zvýšenie potravinovej suverenity Slovenska a ponuky kvalitných, bezpečných a cenovo dostupných potravín je teda nevyhnutné podporiť rast efektívnosti a konkurencieschopnosti slovenského potravinárstva. A na to sú potrebné najmä zásadné a koncepčné informácie. Je na škodu, že farmári sa k nim dostávajú takmer ako disidenti ku kedysi samizdatovej literatúre.

Ivan BROŽÍK 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.