POHREB DRAHOSLAVA MACHALU BUDE V MARTINE

thumbnail

Bratislava odmietla Drahoslava Machalu. Pohreb Drahoslava Machalu sa uskutoční v pondelok 12.1.2015 o 12. hodine na Národnom cintoríne v Martine. Komisia mesta Martin vyšla v ústrety návrhu Matici slovenskej v tejto veci. Matičiar a vlastenec Drahoslav Machala bude odpočívať medzi skutočnými významnými osobnosťami slovenského národného života. Je to adekvátna odpoveď pre bratislavský magistrát, ktorý odmietol jeho pozostatky uložiť v zóne pre významné osobnosti na Slávičom údolí v Bratislave.  Každý vlastenec a národovec sa môže zúčastniť na rozlúčke s nebojácnym rytierom slova a bojovníkom za slovenskú štátnosť D. Machalom. Spisovateľ, vlastenec a matičiar bude napokon odpočívať medzi skutočnými osobnosťami

„Zákazom uloženia  tela nebohého medzi svojich kolegov, spisovateľov, novinárov, umelcov, ľudí, ktorí niečo urobili pre Slovensko, považujem za občiansky rasizmus. Azda znova  sa zavádza kádrovanie?“ uviedol pre Slovenské národné noviny prvý podpredseda Matice slovenskej Jozef Šimonovič. Reagoval na rozhodnutie bratislavského magistrátu nepovoliť uložiť pozostatky nebohého Drahoslava Machalu v časti cintorína Slávičie údolie pre významné osobnosti Slovenska. Matica slovenská požiadala mesto Martin, aby pozostatky tohto významného matičiara a vlastenca uložili na Národnom cintoríne v Martine. Mesto Martin vyšlo Matici v ústrety.

Zamietavé stanovisko magistrátu hlavného mesta ‒ pod vedením vraj kresťanského politika Iva Nesrovnala, dlhoročného člena vraj kresťanskej SDKÚ-DS – spôsobilo, že 7. januára sa s Drahoslavom Machalom konala len rozlúčka v evanjelickom chráme na Panenskej ulici v Bratislave a pohreb sa musel odložiť až na 12. januára na Národnom cintoríne v Martine. Drahoslav Machala tak odpočíva medzi skutočnými osobnosťami slovenského národného života.

  • SKUTOČNÉ OSOBNOSTI

Poslednú rozlúčku v Bratislave celebroval emeritný biskup Evanjelickej cirkvi a. v. J. Filo. Na rozlúčke sa zúčastnili medzi piatimi stovkami prítomných významné osobnosti slovenského spoločenského života. Spomedzi politikov prišli exprezident I. Gašparovič, predseda parlamentu P. Pellegrini, podpredsedovia NR SR M. Číž a J. Laššáková, podpredseda vlády Ľ. Vážny a poslanec D. Jarjabek. Prišli tiež generáli T. Gaplovský, S. Naďovič, plk. M. Jurech, umelci J. Jakubisko, O. Zimka, M. Polonský a kompletné vedenie Matice slovenskej. Za ustanovizeň vystúpil predseda M. Tkáč, ktorý o. i. uviedol: „Jeho skutkov, ktoré poslovenčovali Slovensko, je preveľa – sám ich v Slovenskej vlastivede narátal päťdesiat – preto mi dovoľte so všetkou úctou a s pokorou vyhlásiť, že Drahoslav Machala sa zaslúžil o vznik a budovanie druhej Slovenskej republiky, a patrí mu naša vďaka!  Nielen ako jeden z hlavných organizátorov a hovorcov Kongresu slovenskej inteligencie z roku 1992! Osobitne v rokoch 1996 – 1998, keď dostal príležitosť formovať Národné literárne centrum, vykonal viacero pre Slovákov osnovných činov. Písal, organizoval, inicioval, podnecoval, navrhoval, žiadal, konal. Prebúdzal tento národ svojím typickým machalovským spôsobom, prudko a neodvolateľne.“

Na odkaz D. Machalu nezabudol ani predseda vlády Robert Fico, ktorý v deň rozlúčky v priamom vysielaní televízie TA3 na úvod diskusie večernej relácie Tak takto? vyzdvihol jeho prácu a nadšenie pre slovenskú vec. Uviedol, že bol jeho priateľ a poradca. Premiér mal vo vysielaní čiernu kravatu.

  • NEŠTANDARDNÝ POSTUP

Hovorkyňa Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy I. Skokanová pre SNN v tejto súvislosti uviedla: „Hlavné mesto SR Bratislava s poľutovaním oznamuje, že nemôže vyhovieť žiadosti o pridelenie hrobového miesta v oddelení vyhradenom pre významné osobnosti na cintoríne Slávičie údolie pre zosnulého Mgr. Drahoslava Machalu, nakoľko žiadosť nespĺňa Zásady pochovávania na bratislavských pohrebiskách v oddeleniach vyhradených pre významné osobnosti. Rodine vyjadrujeme úprimnú sústrasť.“ Vyhla sa našej konkrétnej otázke, či o zamietavom stanovisku rozhodol priamo novozvolený primátor Ivo Nesrovnal.

Na neštandardný postup tohto rozhodnutia počas rozlúčky poukázal aj spisovateľ a priateľ zosnulého Peter Štrelinger.  „Mali sme ťa dnes po tejto rozlúčke v chráme Božom pochovať na miesto, čo ti bolo vybrané. Ale ktosi rozhodol inak. Úradnícky šimeľ vyriekol verdikt: Nedovoľuje sa! Vraj nespĺňaš kritériá, aby si mohol ležať vedľa významných osobností. Vraj bol kontroverznou osobnosťou? A ktorá osobnosť nie je kontroverzná?! „Hyenizmus v Uhrách!“  Tak sa vyjadril Svetozár Hurban Vajanský, keď v Hlbokom nedovolili  odhaliť pomník Hurbanovi. To bolo v roku 1892, v čase temna a neslobody. Ale dnes, v demokracii? (...)  Aj teba sa, Drahoš, asi boja aj mŕtveho. Že vstaneš z hrobu a budeš obhajovať sochu Kráľa Svätopluka, stojacu nad mestom?“

 Maroš SMOLEC

Foto: Marián BANČEJ



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.