Ján ČARNOGURSKÝ - organizátor výstupu na Modravú horu

thumbnail

3 otázky pre: Jána ČARNOGURSKÉHO, organizátora výstupu na Modravú horu

Bývalý predseda vlády a minister z KDH Ján Čarnogurský už piatykrát organizuje výstup na vrchol Matry.

V sobotu 12. júla organizujete už V. ročník výstupu na najvyšší vrch pohoria Matra v Maďarsku – na Modravú horu. Prečo ste vybrali toto miesto a čas?

Pred piatimi rokmi sme s priateľmi uvažovali, že Matra predsa patrí k trojvršiu na našom štátnom znaku: Tatra – Matra – Fatra. Aspoň tak sa to vžilo v našej národnej pamäti. Trojvršie je v slovenskej štátnej symbolike spojené s dvojkrížom, ten zas s Cyrilom a Metodom, preto sme dali výlet do istej časovej súvislosti so sviatkom svätých solúnskych bratov. Naši južní susedia si pripomínajú niektoré osobnosti a udalosti na našom území, my to isté chceme aspoň raz ročne kolektívnym výstupom na najvyšší vrch Matry. Termín sme zvolili tak, aby čo najmenej kolidoval so štátnym sviatkom aj s cirkevnými púťami na východnom Slovensku v Levoči a v Gaboltove počas prvého júlového týždňa.

● Kto a ako na toto podujatie prichádza, pozývate aj krajanov v Maďarsku?

Tieto výlety robíme bez akejkoľvek štátnej podpory, v neformálnom duchu, každá skupina si organizuje dopravu po svojom; z východu obyčajne idú autobusom, lebo z Prešova a Košíc sa pridávajú aj dajaké súbory – teraz Kysačanka a Matičiarka, ostatní, ako im to vyjde. Vždy nás je okolo stovky. Krajanov sme zatiaľ neoslovovali.

● Ako sa možno k výstupu pridať a čo záujemcov popri výstupe čaká?

Určite nie dajaká kontroverzia s Maďarmi, aj keď od 12. – do 14. h, keď sa tam stretneme, patrí najvyšší vrchol Modravej hory Slovákom a slovenčine. Je to sto kilometrov severovýchodne od Budapešti. Kto má v aute navigačný prístroj, nech si vloží ako cieľ vrchol hory alebo pomenovanie strediska a určite nezablúdi. Napokon budú ho navigovať aj slovenské piesne a materčina nielen z vrcholu, ale aj z mnohých tamojších drobných pohostinských zariadení. Mnohé piesne majú rovnakú melódiu, a tak ich tu vtedy spievajú po svojom Slováci aj Maďari...

Zhováral sa Emil SEMANCO

Foto: autor

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.