A stále hrá hrdého matičiara...

thumbnail

NÁZOR MATIČIARA

A stále hrá hrdého matičiara...

František MRVA

Nielen mňa, ale určite tisíce matičiarov po celom Slovensku pobúrili články bývalého správcu Matice slovenskej Jána Eštoka proti národnej ustanovizni. Ešte ako aktívneho vysokého dôstojníka v našich ozbrojených silách ma pozvali na niektoré zasadania Matice slovenskej (trebárs v Trebišove) a bolo mi všelijako pri pohľade na jeho servilnosť, ako sa poklonkoval predchádzajúcemu predsedovi MS Jozefovi Markušovi a po jeho neúspešnej kandidatúre na post predsedu MS mu nevedel prísť na meno.

eštok ján_MS
Bývalý správca Matice Ján Eštok je v súčasnosti pod paľbou kritiky viacerých matičiarov.

Myslím si, že v celej matičnej obci zavládlo prekvapenie, keď ho bez konkurzu predseda Jozef Markuš vymenoval do tejto zodpovednej funkcie. A potom sa to začalo. Prešľapy predchádzajúceho predsedu MS vôbec nekritizoval a nedával dozornému výboru na riešenie, ale v tichosti s jeho konaním súhlasil. A ešte sa vždy aj pri mojich návštevách v Martine chválil, aké dosahuje výsledky. Trebárs aký zázrak dokázal so zavedením mobilných telefónov. V duchu som sa na tom schuti zasmial...   V neprajných denníkoch Sme a Korzár kritizoval príjmy predsedu M. Tkáča, ale o svojich pôžitkoch v správcovskej funkcii mlčal ako partizán. Prečo nespomenie, že terajší predseda MS hravo zvláda aj jeho funkciu a od Matice slovenskej za to neberie ani euro. A naopak, koľko peňazí dal MO MS zo svojich vlastných peňazí, aj keď nemusel. Aj môj odbor v Košiciach-Myslave podporil čiastkou deväťdesiat eur na tlač farebných diplomov, ktoré slúžia ako vecné ceny na krajské matičné festivaly slovenského slova, rozprávok a ľudovej piesne, ktoré som pred desaťročím ako riaditeľ Domu MS v Košiciach založil a dodnes sa na ich zúčastňujú stovky žiakov a študentov z celého východu Slovenska.

Takže, pán bývalý správca MS, častejšie si pripomínajte biblické: „Ak si nevinný, hoď kameňom...“ Netriafajte však urážkami tých, čo Matici slovenskej naďalej pomáhajú   na úkor svojho voľného času a za vlastné peniaze. Dajte už Matici pokoj a venujte sa iným svojim záľubám. Verte, chceme na vás a vaše praktiky zabudnúť, čo vám matičiari dali jasne najavo vo voľbách do výboru Matice slovenskej na jej poslednom snemovaní v roku 2013.

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.