Mikuláš v Čermáni a Henckovciach

Ako prezrádzajú príspevky našich spolupracovníkov,  Mikuláš mal v minulých dňoch plné ruky práce na západe aj na východe našej vlasti. Veronika Bilicová nám napísala, ako sa po roku opäť s Mikulášom stretli obyvatelia Čermáňa v priestoroch Domu Matice slovenskej v Nitre. Popri príjemnom kultúrnom programe, ktorý tentoraz pripravili deti z MŠ na Golianovej ulici, sa prítomní venovali aj praktickým problémom zabezpečenia bezpečnejšieho a kvalitnejšieho života v tejto nitrianskej mestskej časti, o čom informovali jej predstavitelia – predseda J. Slíž, podpredsedovia D. Repa a J. Greššo, M. Tvrdoň a ďalší poslanci mestského zastupiteľstva. Členovia folklórnej skupiny Hrabina z Nižnej Slanej sa na výročnom hodnotení schádzajú zvyčajne v polovici októbra, keď im počasie ešte dovolí pripraviť si posedenie pri chutnom guľáši v prírode. V tomto roku vládla slota, a tak sa na podnet svojho člena z Henckoviec a po konzultácii s tamojšou starostkou V. Nemcovou rozhodli využiť dobré vybavenie henckovského domu kultúry a usporiadať bilančné stretnutie na Mikuláša. Ako píše Ľudmila Petergáčová, predsedníčka MO MS v Nižnej Slanej, dohodli sa, že muži uvaria kapustnicu a ženičky napečú pagáče, koláče a „berec“ a pre detičky pripravia mikulášske balíčky. Keďže folkloristi z Hrabiny každý rok vystupujú na Vianoce, Nový rok a Veľkú noc v evanjelickom aj katolíckom kostole, medzi hosťami nechýbali obidvaja farári. Milo prekvapil najmä evanjelický farár, ktorý prišiel s celou rodinou a bol oblečený za Mikuláša. Práve on rozdával darčeky a katolícky farár vykonal sviatočné požehnanie. Prišla starostka V. Nemcová, riaditeľka Domu MS v Rožňave Z. Halková, dlhoročná matičiarka M. Halková aj M. Hlaváčová z Gemerského osvetového strediska v Rožňave, ktorá odovzdala FSS Hrabina Ďakovný list za účinkovanie na festivale Rok na Gemeri.

Ako podpichovačne uvádza naša spolupracovníčka, nižnoslanský starosta J. Vieloha „sa ako tradične ospravedlnil pre iné aktivity, akurát že to takto trvá už tretie volebné obdobie“.  Nálada bola vynikajúca, spievalo sa, súťažilo. Ocenenie získali aj kuchári chválou kapustnice a šéfkuchár novou zásterou. Skrátka a dobre, matičiari a folkloristi sa už tešia na ďalšie stretnutia. Ďakujú všetkým, čo prišli a niečo aj priniesli, ak nie na stôl, tak dobrú náladu.

Emil SEMANCO



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.