Pápeži v dejinách – od sv. Petra po Františka

thumbnail

 3 otázky pre: akademickú sochárku Ľudmilu CVENGROŠOVÚ, autorku medailí

  • Svojho času som napísal, že modelujete a odlievate súkromnú galériu slovenských dejín. Potom však prišli devätnásti Habsburgovia, korunovaní v Bratislave, desiatky reliéfov slávnych žien sveta, medaila pre Jána Pavla II., ktorú si ako jedinú vybral do svojho súkromného archívu, a prednedávnom prekročilo hranice Slovenska – sedem medailí so 134 portrétmi rímskych pontifikov. Koncom roka ich vysvätili v Katedrálnom chráme ‒ Bazilike sv. Emeráma na Nitrianskom hrade a v rýdzom zlate, striebre a v tombaku ich vyrazila Mincovňa v Kremnici. Z nekonečného množstva otázok, ktoré si pri takomto projekte kladie tvorca ‒ aj z tých, čo by vám položili odborníci i laická verejnosť – čo sa žiada zdôrazniť vám?

Pápežov som modelovala niekoľko rokov, sprevádza ich takmer štyristostranový katalóg v siedmich jazykoch, takže obsiahnuť všetko v niekoľkých vetách je zhola nemožné. Historici zaznamenali zhruba tristo mien mužov, ktorí spravovali cirkev, celkový počet pápežov do dnešných dní je dvestošesťdesiatšesť. Ja ich mám na medailách  stotridsaťštyri a už len na zodpovedanie otázky o kritériách výberu by sme potrebovali možno rozsah týchto novín.

  • Osemdesiat pápežov uctievame ako svätých, ale sú aj takí, čo svätí vôbec neboli...

Pri výbere som zohľadňovala množstvo faktov, atribútov a hľadísk. Zoberme si len podobu pontifika a jej vernosť. Iné je modelovať pápeža Františka, iné zas portrét pápeža zachyteného len v mozaikách či freskách z ranokresťanskej éry. Veľmi mi pritom pomohla výpravná publikácia M. Collinsa Vatikán (2008), ale aj konzultácie s vaším spolupracovníkom J. Košiarom, ktorý dlhšie pôsobil v Ríme. Istá „sympatia“ povedzme k Hadriánovi II. je pochopiteľná  aj vzhľadom na misiu solúnskych bratov. Enea S. Piccolominni, neskorší pápež  Pius II. ma zaujal ako humanistický básnik a „bojovný pápež“ Július II. tým, ako takmer utýral Michelangela, keď ho poveril vymaľovať Sixtínsku kaplnku... Nemožno však obísť, že za jeho pontifikátu 18. apríla 1506 začal Bramante stavať Baziliku sv. Petra  a z jeho podnetu sa sformovala aj  švajčiarska garda... A takto by sme mohli zapĺňať Apoštolský palác vizitkami Roverovcov, Mediciovcov, Borgiovcov...

  • Pápeži sú vysvätení. Čo na vás čaká v ateliéri teraz?

Pustila som sa do medailí svetových náboženstiev...

Zhováral sa Emil SEMANCO

Foto: TASR, teraz.sk



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.