Poslanci parlamentu z neznalosti spochybňovali Maticu

thumbnail

Matica slovenská si zaslúži aspoň pokoj, keď už nie podporu a neustále kopance. Ostatné zasadnutie parlamentného výboru pre kultúru a médiá matičiarov určite nenadchlo. Ak na jednej strane určite potešilo, že poslanci schválili rezortu kultúry viac zdrojov do rozpočtu na rok 2015, na druhej strane sklamalo vyjadrenie poslanca za stranu, ktorú Matica podporovala v parlamentných voľbách.

Poslancov totiž zaujímala najmä Matica slovenská, v ktorej boli na prieskume, aby sa pozreli na jej hospodárenie. Majú podozrenie, že Matica slovenská nehospodári efektívne. Opozícia sa obáva, že navrhnuté peniaze pre Maticu slovenskú pôjdu do vzduchu. Prekvapením bolo, že aj Miroslav Číž zo Smeru-SD akoby podporoval neprajníkov ustanovizne a zapochyboval, že by pri prostriedkoch pre MS mal byť rezort opatrný. Aký mal na to dôvod, nekonkretizoval. Možné vysvetlenie je nedostatok informácií.

  • KONTROLY V MATICI

Na základe medializovaných informácií posledných mesiacov, že Matica slovenská má finančné problémy a jej predseda nedokáže organizáciu riadiť, sú pochybnosti možné. Problém je, že v Matici sa za posledných päť mesiacov podarilo zrealizovať nekompromisnú reštrukturalizáciu a stabilizovať situáciu. Neobišlo sa to bez prepúšťania a šetrenia. Napokon nový správca Maroš Smolec predložil v októbri prebytkový rozpočet vyše stodvadsaťtisíc eur, ktorý matičný výbor schválil. To však médiá nezverejnia...

„V Matici sa v tomto roku konali tri kontroly: na jar NKÚ, v lete poslanci NR SR a na jeseň kontrolóri z MK SR. Nijaká z nich nenašla také vážne porušenia s nakladaním verejných zdrojov, že by Matica musela štátu vrátiť čo len cent. Toto je dôkaz nášho pôsobenia. S nakladaním verejných zdrojov problém nemám, šetríme ich a smerujeme do rozvojových programov,“ vysvetlil pre SNN správca M. Smolec.

Na rokovaní výboru pre kultúru štátny tajomník MK SR Ivan Sečík – a vďaka mu za to ‒ pripomenul, že Matica slovenská je samostatná, nezávislá, verejnoprávna inštitúcia. Dodal, že rezort „veľmi striktne“ sleduje, ako využíva finančné prostriedky. Nemá však podľa neho kompetenciu robiť kontrolu celkového hospodárenia v Matici slovenskej. „Pokiaľ mám informácie, tak neboli zistené výraznejšie nedostatky vo využívaní zdrojov, ktoré išli prostredníctvom transferu,“ povedal Ivan Sečík.

  • ŠTÁTNE A SVOJE

Matica slovenská je financovaná na dvoch úrovniach: z účelovej štátnej dotácie vo výške 1,5 milióna eur a z vlastných príjmov z podnikateľskej činnosti – predovšetkým z dividend tlačiarne Neografia, a. s., ktorej je Matica takmer 89-percentným vlastníkom. A práve výpadok plánovaných dividend Neografie za rok 2013 vo výške štyristotisíc eur spôsobil finančné problémy. Matica slovenská však nie je iba predseda, vedenie alebo ústredie. Sú to tisíce ľudí po celom Slovensku, ktorí neraz z vlastných zdrojov a na vlastné náklady reštaurujú poklady slovenskej ľudovej slovesnosti, revitalizujú kultúru na úrovni obcí a plnia iné dôležité civilizačné úlohy, podporou ktorých sa hrdí každá politická strana vo svojich volebných programoch a na ktorú rýchlo po voľbách zabúda.

  • DOBRÉ VZŤAHY

Matica slovenská si váži vzťahy s rezortom kultúry a jeho podporu v podobe každoročného transferu. Aj preto v priebehu iba niekoľkých týždňov odstránila všetky formálne nedostatky a pripomienky, ktoré jej boli v správe o poslaneckom prieskume adresované. Slovami štátneho tajomníka Ivana Sečíka to neboli „výraznejšie nedostatky“. Matica však nemá ambíciu byť „pápežskejšia ako pápež“.

 Ján ČERNÝ – Foto: archív SNN



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.