Trauma platených nemocničných parkovísk

thumbnail

3 otázky pre: Miroslava KOLLÁRA, iniciátora petície HORE rampy, BEZ platenia

  •  Prečo vznikla iniciatíva s pomerne kurióznym názvom?

Vznikli sme z jednoduchého dôvodu – je najvyšší čas zabrániť tomu, čomu nevedia alebo nechcú zabrániť tí, ktorí by mali. Jednak nám ide o to, aby sa efektívne narábalo s verejnými zdrojmi, ale zároveň žiadame, aby mal občan prístup k primeranej zdravotnej starostlivosti bezplatne. Za týmito slovami sa samozrejme nachádza aj dostupnosť zdravotnej starostlivosti. My sme vznikli, lebo sa domnievame, že spoplatnenie parkovísk pred nemocnicami je prekážkou dostupnosti zdravotnej starostlivosti.

  • Väčšina občanov si – zrejme nelogicky – myslí, že keď do nemocnice na vyšetrenie vezú člena rodiny alebo sami majú sťažený prístup k zariadeniu, môžu zaparkovať auto na nemocničnom parkovisku na čas, aký nevyhnutne potrebujú na vyšetrenie alebo ošetrenie.

Podľa Ústavy Slovenskej republiky a jej článku č. 40 o bezplatnej zdravotnej starostlivosti pre občanov, teda aj pre pacientov, je súčasťou takejto starostlivosti aj jej dostupnosť. Nuž a čo iné ako dostupnosť je možnosť prísť až k nemocničnému zariadeniu, dopraviť sa k nemu a vstúpiť doň? Nemocnice vznikali z verejného záujmu a z toho istého záujmu boli súčasťou ich areálov aj parkoviská. Zdá sa nám hyenizmom, aby ktosi zarábal na hendikepovaných a chorých občanoch. Veď oni nemôžu do nemocníc priletieť. Voľný prístup žiadame do nemocníc na celom Slovensku.

  • Je normálne, ak najmä starší občania, ktorí si neraz nemôžu dovoliť zaplatiť ani všetky predpísané lieky, musia platiť vysoké čiastky na parkovisku, keď sa k lekárovi chcú dostať?

Nie, tu sa nedá hovoriť o normálnosti. Žijeme však v čase, ktorý možno jednoducho charakterizovať ako morálny a hodnotový chaos. Jediná istota, ktorú v tomto systéme máme, je neistota. Nemusíme si hovoriť, kto v skutočnosti riadi rezort zdravotníctva. Nie sú to riaditelia, ani ministri a zrejme ani predseda vlády. Riadia ho finančné skupiny. A my sme tu preto, aby sme povedali – dosť bolo! Pretože občan má stále právo na bezplatnú zdravotnú starostlivosť!

Zhováral sa Ivan BROŽÍK



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.