Úprimné väzby Gemera a Banátu

thumbnail

Folklór, umenie či šport ľudí spájajú na celom svete. A nie inak je to so Slovákmi. Partnerskú dohodu medzi srbskou Kovačicou a obcou Rejdová v Gemeri slávnostne podpísali  už v novembri 2005 a dohodli sa v nej na podpore podnikania, kultúry, školstva, športu a telovýchovy v záujme občanov oboch strán.

Hovorí sa, že jedna vec je písomná dohoda, ale skutočnosť je iná. Dohody či zmluvy sa zavše plnia len formálne. V tomto prípade to vôbec neplatí. Nemuselo by byť nijakých písomných záväzkov, tieto väzby sú záležitosť srdca a ich udržiavanie je výsledok úprimnej snahy oboch strán.

Nie veľká delegácia rožňavských matičiarov ‒ Mária Huňáková-Brdárska, Ing. Ivan Nemčok, Ing. Alena Rezková a Ing. Zlatica Halková sa na pozvanie agilného národnostného manažéra Pavla Baláža, podpredsedu MS v srbskom Banáte, a predsedu Memoriálneho strediska Dr. Janka Bulíka vybrali v minulých dňoch na štvrtý Kovačický bál. Aj keď Gemerčania neboli v Banáte dlho, stihli navštíviť niektoré pamätihodnosti a zaujímavé miesta ‒ Na placi, ateliér majstra Jána Nemčeka, kovačický evanjelický kostol, Múzeum Martina Jonáša, tamojšiu chýrnu Galériu insitného umenia i Galériu Babka, sídlo Ženského spolku v Kovačici aj ateliér Zuzany Holúbekovej. Všade ich vítala krásna slovenčina, úsmevy, vrelé privítania.

„Bolo to výnimočné a vrcholom bol štvrtý Kovačický bál, tanec, hudba krásne kroje,“ hodnotila návštevu predsedníčka MO MS v Rožňave Z. Halková a hrdo pridala:  „Ale aj my sme prispeli k dobrej nálade. Marinka s Ivanom zaspievali v rejdovských krojoch, sálou sa niesli tóny fujary, väčšej, menšej, aj píšťalôčky a bez harmoniky by to nebolo ono. Spievalo a hralo sa aj na želanie, proste perfektná atmosféra. Milo sme domácich prekvapili aj oblečením Alenky, na bál prišla v krásnom kovačickom kroji. Vytancovali sme sa do sýtosti.  Rozhovory, tanec, spev, dobrá atmosféra, a samozrejme zaujímavá tombola len umocnili naše stretnutie. Ďakujeme za pozvanie a tešíme sa na naše ďalšie spoločné stretnutia.“

(rr)



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.