V Dúbravke vzdali úctu Dvojkrížu

thumbnail

V predvečer sviatku sv. Cyrila a sv. Metoda sa v bratislavskej mestskej časti Dúbravka uskutočnilo spomienkové stretnutie pri Dvojkríži, ktorý tu vlani postavili na počesť svätým solúnskym bratom pred Kostolom Ducha Svätého a na počesť 1 150. výročiu ich príchodu na naše územie.

V úvode výročnej spomienkovej slávnosti zaznel Novosloviensky popevok od básnika V. Turčányho v prednese učiteľky V. Moravčíkovej. Duchovní, ktorí pred rokom posvätili Dvojkríž ‒ Mgr. M. Bederka, rímskokatolícky farár, a Mgr. Ján Hroboň za evanjelický cirkevný zbor ‒ sa prihovorili všetkým prítomným matičiarom, veriacim a mládeži. V ich slovách rezonoval význam sv. Cyrila a   Metoda pre Slovákov ako nositeľov kultúry, písma a viery. Starosta mestskej časti Ing. J. Sandtner poďakoval MO MS a Občianskemu združeniu Za rozvoj Dúbravky, ktorí stretnutie iniciovali spolu s farnosťami, ale i množstvu dobrovoľníkov, ktorí prispeli na postavenie tejto symbolickej dominanty v Dúbravke. Budú sa stretávať na sviatok týchto svätých každý rok, aby im vzdali hold a poklonu ich dielu a historickému misijnému prínosu.

SNN 30_12_MS_ČLÁNOK 1 HORE_Vzdali úctu dvojkrížuZa zvukov hymnickej piesne Hoj, vlasť moja položil starosta a matičiari kyticu a veniec ku Dvojkrížu ako symbolu vďaky a poklonili sa pamiatke sv. Cyrila a Metoda. Napokon zazneli tri chrámové piesne v podaní lamačsko-dúbravského chrámového zboru pod vedením Ing. Petra Fajkusa. Predsedníčka Matice slovenskej v Dúbravke poďakovala všetkým prítomným, ktorí prišli vzdať úctu našim vierozvestcom. No zvlášť matičiarke M. Piroškovej a Ing. S. Hargašovi, ktorí prostredie Dvojkríža udržujú a starajú sa, aby bolo čisté a dôstojné a aby Dúbravčania nezabúdali, že cez niekdajší chotár tejto malej dedinky kráčali na Devín naši vierozvestcovia, aby nám odovzdali to najcennejšie, čo stavia na piedestál národ ‒ písmo, reč, kultúru a vieru.

Kveta SLYŠKOVÁ



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.