Zrejme nepotrebujeme kultúrny národ

thumbnail

3 otázky pre: Ing. Igora HRAŠKA, poslanca Národnej rady SR za OľaNO

  • Prvé čísla z návrhu štátneho rozpočtu na rok 2015 sú už zverejnené. Je zrejmé, že sa budú ešte počas diskusií v parlamente upravovať, čo si však myslíte o základe, na ktorom by mala hospodáriť na budúci rok naša spoločnosť?

Návrh štátneho rozpočtu je zlý. Je rovnaký ako po iné roky vlády, ktorá nevie šetriť a robí veľmi málo proti únikom financií zo systému, nielen daňovým únikom. Namiesto šetrenia sa uberie z niektorých kapitol a prostriedky sa presunú tam, kde sa zacíti možnosť „kšeftovania“ či klientelistického správania sa pri prideľovaní zákaziek. Vláda vynakladá prostriedky prioritne tam, kde sa môže ukázať v dobrom svetle, ale veľa ju to bolieť nebude. Najmä ak to zaplatia všetci občania...

  • Nedávno vzbudili pozornosť vyjadrenia ministra kultúry Mareka Maďariča a bývalého ministra školstva Dušana Čaploviča, ktorí verejne vyhlásili, že v rozpočtových kapitolách rezortov, ktoré viedli alebo vedú, ide návrh štátneho rozpočtu proti programovému vyhláseniu vlády.

Prehodím poradie, pretože školstvo je o čosi dôležitejšia oblasť ako kultúra. V rámci školstva je najlepšie dotovaná časť športu. Dlhodobo chýbajú adekvátne dotácie do vedy a výskumu, aj keď náznaky na zlepšenie sa deklarujú. Školstvo je opäť poddimenzovaná oblasť. Nástupom nového ministra bolo síce ohlasované zvýšenie platov učiteľom, ale z čoho?

  • A poďme ku kultúre, tá bude hospodáriť – ak sa nič nezmení ‒ s podstatne nižšími zdrojmi, ako rezort rátal a potrebuje. Oproti minulému obdobiu je to v uvažovanom rozpočte menej až o desať miliónov eur...

Kultúra? Ktorá je už po dlhé roky poddimenzovaná a funguje viac zo zotrvačnosti a na entuziazme mnohých, ktorí v tejto sfére niečo pre spoločnosť robia, ale nedostáva sa im ohodnotenie? My zrejme nepotrebujeme kultúrny národ. Veď on si vytvorí „svoju“ vlastnú kultúru a potom sa budeme čudovať, čo sa v spoločnosti deje, a vynakladať niekoľkonásobne viac financií na odstraňovanie jej patogénnych javov.

Zhováral sa Ivan BROŽÍK

Foto:

 

 

Foto:

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.